Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Για την δανειστική βιβλιοθήκη

Βοήθησε μας στην προσπάθεια για ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη στην λέσχη Αναιρέσεις!

Στοιχεία επικοινωνίας:
ιστοσελίδα των Αναιρέσεων  http://anaireseis-patras.blogspot.gr/
facebook: Λέσχη "Αναιρέσεις" Πάτρας
mail επικοινωνίας anaireseis.patras@gmail.com

τηλ: 6979740849

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Τρίημερο αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο


Τρίημερο αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο

ΠΕΜΠΤΗ 21|1: Ο Θίασος (1975)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22|1: Ταξίδι στα Κύθηρα (1984)
ΣΑΒΒΑΤΟ 23|1: Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998)

Ένα αφιέρωμα στο έργο του Έλληνα σκηνοθέτη με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την ξαφνική αναχώρησή του. 
Μια γνωριμία των νέων με το έργο του Θ. Αγγελόπουλου. 
Μια προσπάθεια να γδυθεί ο "ακαδημαικός" μανδύας, που εσκεμμένα ίσως, φρόντισαν να του φορέσουν.
Ο καλλιτέχνης και ο άνθρωπος Αγγελόπουλος ως πολιτικό και ιστορικό υποκείμενο.
Η τέχνη του Αγγελόπουλου και η τέχνη γενικότερα, εργαλείο και φάρος για το κομμουνιστικό κίνημα.


*ώρα έναρξης προβολών 19:30
Στον χώρο της λέσχη θα υπάρχει υλικό σε σχέση με το έργο του Θ. Αγγελόπουλου

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Κάλεσμα για δωρεά βιβλίων

Λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας
Κάλεσμα για δωρεά βιβλίων

Η λέσχη Αναιρέσεις λειτουργεί κοντά ένα χρόνο στην πόλη της Πάτρας και έχει στεγάσει στον χώρο τις πολλές προβολές, εκδηλώσεις, workshops κλπ. Με κέντρο βάρους την παρέμβαση στα ζητήματα θεωρίας, πολιτισμού, ιστορίας και πολιτικής ευελπιστούμε ο χώρος των αναιρέσεων να αποτελεί ένα διαρκές σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης, ανοιχτός στην δημιουργία του πολιτισμού της χειραφέτησης του συγχρόνου ανθρώπου και στην άρθρωση μια απελευθερωτικής απάντησης απέναντι στα ζητήματα που γεννά η καπιταλιστική κρίση!

Βιβλιοθήκη ανοιχτή στον λαό!

Ο τρόπος λειτουργίας μας είναι χωρίς εργοδότες και εργαζόμενους, “προϊστάμενους” και “χαμάληδες”, αλλά μέσα από μία άλλου τύπου συλλογική οργάνωση! Στην προσπάθεια μας για δημιουργία ανοιχτής δανειστικής βιβλιοθήκης έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη του αρχείου μας αλλά και για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας.
Παρόλα αυτά για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια σχετικά πλήρη βιβλιογραφία απευθυνόμαστε στον κόσμο που στηρίζει την λέσχη «Αναιρέσεις» να συνεισφέρει με τι δικές του δυνάμεις στην εκπλήρωση του παραπάνω στόχου!


ιστοσελίδα των Αναιρέσεων  http://anaireseis-patras.blogspot.gr/
facebook: Λέσχη "Αναιρέσεις" Πάτρας
mail επικοινωνίας anaireseis.patras@gmail.com
τηλ: 6979740849

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Προβολή Ταινίας: Amores Perros

Μετά από τις διακοπές των γιορτών η λέσχη λειτουργεί ξανά με το κανονικό της πρόγραμμα! Την Πέμπτη προβάλουμε την ταινία Α. Inaritu, Amores Perros. Σας περιμένουμε!


Πέμπτη 14|1 στις 20:00 στην λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας

«Amores Perros» σημαίνει Αγάπες Σκύλες ή Σκυλίσιες Αγάπες. Η ταινία αφηγείται τρεις ιστορίες ανθρώπων εντελώς διαφορετικών, όπου η αγάπη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, χωρίς κατ’ ανάγκη να κυριαρχεί ως συναίσθημα. Άλλοτε μοιάζει να προσπαθεί να αναδυθεί σε έναν κόσμο όπου φαντάζει χαμένη, άλλοτε είναι ψεύτικη, άλλοτε κάνει και το θεατή να παραδεχτεί ότι «είναι μια σκύλα»… Πάντα, έμμεσα ή άμεσα, καθορίζει τις πράξεις των ηρώων, αλλά ποτέ δεν φέρνει την ευτυχία, αν και το καταπληκτικό τέλος κλείνει το μάτι στο θεατή με συγκινητική αισιοδοξία…

Ο τίτλος βέβαια είναι και ένα λογοπαίγνιο. Σε κάθε ιστορία, δίπλα στους ανθρώπους πρωταγωνιστούν τα σκυλιά, τα οποία είτε πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, είτε αποτελούν τον καλύτερο φίλο και κοντινότερο σύντροφο του ανθρώπου, είτε διχάζουν τα αφεντικά τους ως προς τα συναισθήματά τους, ως προς το πού να «δώσουν» την αγάπη τους, στο ζώο δηλαδή ή στον άνθρωπο.

Επίσης, ο Ιναρίτου τονίζει τις διαφορές σχετικά με το πώς εκφράζεται το συναίσθημα της αγάπης από τους πρωταγωνιστές κάθε ιστορίας, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Ο Οκτάβιο, απόβρασμα της κοινωνίας, εκφράζει τα συναισθήματά του άγρια, «βρόμικα», ανεύθυνα και επιπόλαια. Ο Ντάνιελ και η Βαλέρια, ο μεν μεγαλοεπιχειρηματίας, η δε διάσημο μοντέλο, είναι οι μόνοι που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και μοιάζουν ευτυχισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι και οι μόνοι για τους οποίους, τελικά, η αγάπη μοιάζει απόμακρη, ψυχρή, αβέβαιη. Τέλος, ο Ελ Τσίβο, ρακοσυλλέκτης και πληρωμένος δολοφόνος, φαίνεται ο πιο περιθωριακός, ο πιο σκληρός απ’ όλους, μα αποδεικνύεται ίσως ο πιο ώριμος και σίγουρα ο πιο συνειδητοποιημένος συναισθηματικά.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα λεφτά και η αγάπη μοιάζουν να αποτελούν μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα και δομούν μια βαθειά ειρωνεία που προβληματίζει, σε μια ειλικρινή ταινία, τόσο σκληρή, όσο τελικά ανθρώπινη…