Τρίτη 9 Μαΐου 2017

1η Προβολή Θερινού Σινεμά Λέσχη Αναιρέσεις


Εφορμώμενοι από την απεργία στις 17-4 , αλλά και το Patras Pride στις 23-24 ιούνη , η Λέσχη Αναιρέσεις σας καλεί στην πρώτη προβολή θερινού σινεμά στα σκαλιά της Νικολάου. 

Πρόκειται για την ταινία PRIDE.Σε μία περίοδο που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από την σημερινή στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον ολοκληρωτισμό και τις σκοταδιστικές εκφράσεις του ρατσισμού και του φασισμού εκτυλίσσεται μία Ιστορία αγώνα, αλληλεγγύης και αντίστασης στην Μ. Βρετανία. Με φόντο την μεγαλειώδη απεργία των ανθρακωρύχων η ΛΟΑΤ κοινότητα του Λονδίνου αντιλαμβάνεται ότι πίσω από την καταπίεση της και την επίθεση που δέχονται τα εργατικά συμφέροντα κρύβεται ο ίδιος εχθρός! Στα πλαίσια αυτά ιδρύεται το LGSM (Lesbian and Gay Support the Miners) και ορθώνει το ανάστημά του στο πλάι των ανθρακωρύχων. Η δράση του ιστορικά έπαιξε κομβικό ρόλο στην περίοδο και με το δικό του πολύμορφο και μαχητικό τρόπο άπλωσε ένα χέρι στήριξης τους εργατικούς αγώνες. Στην ταινία ξεδιπλώνεται περίτεχνα αυτή η ιστορία αλληλεγγύης, αδελφοποίησης και αγώνα, μεταδίδοντας μας με πιο άμεσο τρόπο την αγωνία αλλά και την δυναμική των αγώνων, με στόχο εν τέλη να μας πείσει για την ομορφιά της ποικιλομορφίας του κινήματος. Παρουσιάζονται χωρίς φετίχ οι αντιθέσεις με χιουμοριστικό χρωματισμό και με συνεχόμενες εκπλήξεις και παράδοξα, αναδεικνύεται η ομορφιά της διαφορετικότητας! Όπως και τότε, έτσι και σήμερα ορθώνονται αγώνες τόσο για τα εργατικά συμφέροντα όσο και για τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας. Ο εχθρός παραμένει κοινός, η αλληλεγγύη παραμένει αναγκαία και ο δρόμος του αγώνα θα είναι σίγουρα πιο όμορφος και ελπιδοφόρος. Για τους παραπάνω λόγους προβάλουμε αυτήν την ταινία έχοντας τα μάτια μας στραμμένα στο τώρα, πάνω στην κληρονομιά του Μαρκ Άστον και του LGSM καλούμε την στήριξη και τον κοινό αγώνα εργατών και ΛΟΑΤΚΙΑ κόντρα στις "Θάτσερ" της εποχής μας.

“Φορέσατε την κονκάρδα μας, Κάρβουνο όχι Επίδομα Ανεργίας (Cole not Dole), και ξέρετε καλά τι θα πει καταστολή όπως κι εμείς. Τώρα θα φορέσουμε εμείς το δικό σας έμβλημα και θα σας υποστηρίξουμε. Δεν θα αλλάξουν όλα σε μια νύχτα, αλλά τώρα 140.000 ανθρακωρύχοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι αγώνες και άλλα προβλήματα. Γνωρίζουμε για τους αγώνες των μαύρων, των ομοφυλόφιλων, για τον πυρηνικό αφοπλισμό και ποτέ δε θα είμαστε πια οι ίδιοι”.
David Donovan, σωματείο ανθρακωρύχων Dulais

Το πρόγραμμα προβολών συνεχίζεται με την επόμενη προβολή να είναι
το La Promesse των Jean-Pierre Dardenne και Luc Dardenne στο Θεατράκι την Παρασκευή 19-4 στις 8
και συνεχίζουμε με
το Medianeras του Gustavo Taretto (2011) στις 26-4 στις 8 στα σκαλιά της Πατρέως.