Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

27 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα


Συμπληρώνονται 27 χρόνια από τις 8 Γενάρη 1991, όταν δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, μαθηματικός, 38 ετών, αγωνιστής εκπαιδευτικός. 
Μια πολιτική δολοφονία μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 1990-91, με τις μαζικές καταλήψεις και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, ένα ακόμα μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην συντηρητική αντεργατική πολιτική. Μια πολιτική δολοφονία από στελέχη και μέλη της ΟΝΝΕΔ. Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, όπως και όλα τα αμέτρητα γεγονότα αυταρχισμού και καταστολής του κράτους, των μηχανισμών του, των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, δείχνουν, ότι προκειμένου να περάσει η πολιτική τους, προκειμένου να διασφαλιστεί το οικονομικό και πολιτικό σύστημά τους, τα κέρδη και η εξουσία τους, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν καμία μορφή βίας και επιβολής πάνω στους εργαζόμενους, το κίνημα και τις δυνάμεις της αντίστασης και της ανατροπής. 
Το βράδυ της 8ης Ιανουριίου ο Νίκος έπεσε νεκρός μετά από χτύπημα με σιδερολοστό στο κεφάλι από τον τοπικό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Καλαμπόκα, υπερασπιζόμενος την κατάληψη του σχολείου του από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια (έχοντας ως συνήγορο υπεράπισης  το χρυσαυγίτη Μιχάλη Αρβανίτη), χωρίς ποτέ να ολοκληρώσει την ποινή του. Σήμερα διατελεί υπεύθυνος τραπεζικού καταστήματος. 
Οι πρακτικές του τραμπουκισμού, των ταγμάτων εφόδου της ΟΝΝΕΔ και των κάθε λογής φασιστοειδών είναι όπως φαίνεται το ''σύμβολο των δημοκρατικών αγώνων'' της Νέας Δημοκρατίας. Στο ιστορικό αρχείο της Λέσχης Αναιρέσεις Πάτρας υπάρχει ένα τρικάκι της ΟΝΝΕΔ Πάτρας από τότε, το οποίο δίνει πλήρη κάληψη στο δολοφόνο Καλαμπόκα.
Η Λέσχη διαθέτει ένα πλούσιο ιστορικό αρχείο σχετικό με την ιστορία του κινήματος στην Πάτρα , το οποίο επιδιώκουμε να οργανωθεί και να είναι ανοιχτό και προσιτό προς μελέτη. Σε αυτή την προσπάθεια θα σταλεί κάλεσμα σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.